Christina har læst: The Road

Tag med på en barsk overlevelsestur

Forfatter: Cormac McCarthy (1933 -)
Genre: Post-apokalyptisk roman
Udgivelsesår: 2006
Sidetal: 307
Tilgængelig som lydbog på eReolen


Hvorfor valgte jeg at læse romanen?
Ligesom Endgame er The Road et pensumværk fra mit fag moderne litteraturhistorie, og bogen indgår i kursets forløb om den Kolde Krig pga. dens fokus på en altudslettende katastrofe.

Hvad handler romanen om?
I The Road følger man en far og en søn på deres vej gennem et goldt og nedbrændt amerikansk landskab, efter en ukendt katastrofe har udslettet alt natur og næsten alle mennesker. Manden og drengen må kæmpe med sult, kulde og med den konstante fare for at støde på andre mennesker med en lavere moral end dem selv.

Hvordan var min oplevelse med romanen?
Der er en dejlig lethed over bogens skrivestil, da McCarthy skriver i et uprætentiøst og kortfattet sprog og ofte bruger dialog frem for lange beskrivelser. De temaer, som McCarthy opererer med, er dog alt andet en ”lette” – romanen har masser af bibelske referencer og handler om store emner såsom lidelse, godhed og spørgsmålet om Guds tilstedeværelse. Man kan godt sidde med følelsen af, at McCarthy har forsøgt at presse disse religiøse spekulationer ind i karakterenes dialoger og handlinger, hvilket gør det hele en smule karikeret. Til gengæld er forholdet mellem faren og sønnen både kærligt og rørende beskrevet.

Hvem bør læse den? 
Læs The Road hvis du kan lide historier om overlevelse, historier gennemsyret af en kold og dyster stemning og historier med et bibelsk touch.

Stjerner: 4/6

Udvalgt citat: 
“He knew only that his child was his warrant. He said: If he is not the word of God, God never spoke”
Bonus: 
The Road blev i 2009 filmatiseret med Viggo Mortensen i hovedrollen. Ifølge imdb.com forberedte Mortensen sig så dedikeret til rollen, at han sov i sit tøj og endda sultede sig selv. Han skulle eftersigende være blevet smidt ud af en butik, fordi indehaveren troede, han var hjemløs.

Kommentarer

Populære indlæg