Christina har lyttet til: Et juleeventyrEn gnaven mand, tre spøgelser og en julenat

Forfatter: Charles Dickens (1812-1870)
Genre: Kortroman, julefortælling
Oprindelige udgivelsesår: 1843
Lyttetid: 3 timer og 23 minutter (Sidetal: 104 sider)
Originalsprog: Engelsk  
Bedømmelse: 

Hvorfor valgte jeg at læse bogen? 
Et juleeventyr eller A Christmas Carol er nok en af de populæreste fortællinger om julen. Det er en fortælling, jeg har hørt og set i mange gengivelser som barn, og jeg syntes derfor, det kunne være spændende at få læst historien i dens oprindelige version.

Hvad handler bogen om?
Fortællingen handler om den nærrige, gamle mand Ebenezer Scrooge, som har lige så lidt til overs for fattige mennesker, som han har for julen. Men da Scrooge julenat besøges af tre spøgelser - fortidens, nutidens og fremtidens ånd –tages han med på en tidsrejse, hvor han oplever konsekvenserne af sin egen egoistiske livsførelse.

Hvad var min oplevelse med bogen?
Romanens morale er lige så tydelig, som den er opbyggelig, og eftersom dens plot er blevet en så brugt reference i nyere kultur, kan handlingen - den dag i dag - godt fremstå en smule klichéfyldt. Det ændrer dog ikke på, at fortællingen er lidt af en mesterværk; både fordi den gennem sine beskrivelser får fremtryllet indbegrebet af julestemning, men også fordi fortællingen på simpel vis illustrer, hvad livet i virkeligheden handler om. 

Hvem bør læse bogen?
Læs eller lyt til Et juleeventyr, hvis du savner den julestemning, man mærkede som barn, eller bare trænger til en sød og positiv fortælling her i vinterkulden.

Udvalgt citat: 
Jeg vil ære julen af mit ganske hjerte og søge at helligholde den hele året igennem”

Bonus:
I år er der udkommet en biografisk film med titlen The Man How Invented Christmas, som handler om Charles Dickens i tiden, hvor han udarbejdede historien til Et juleeventyr. Den unge Dickens spilles af Dan Stevens, som er kendt fra Downton Abbey og Beauty and the Beast. Se filmtraileren her. 

Kommentarer

Populære indlæg