Christina har læst: Timerne

En hyldest til Virginia Woolfs Mrs. Dalloway 


Forfatter: Michael Cunningham (1952-) 
Genre: Roman, drama  
Oprindelige udgivelsesår: 1998
Sidetal: 176 sider
Originalsprog: Engelsk
Bedømmelse: ✭✭✭✭✭✩
 
Hvorfor valgte jeg at læse romanen?
Timerne, som man måske kender som Hollywoodfilmen The Hours, er en fortolkning af Mrs. Dalloway, en roman skrevet af den britiske forfatter Virginia Woolf. Woolf var en tragisk personlighed med et stort talent, og jeg var derfor interesseret i at læse denne bog, som dykker ned i hendes liv og litteratur.

Hvad handler romanen om?
Romanen følger tre forskellige kvinder i én enkelt dag i deres liv: Man følger Virginia Woolf i 1920’erne England, idet hun starter arbejdet med romanen Mrs. Dalloway – i efterkrigstidens Los Angeles følger man husmoren Laura Brown, som er i gang med at læse Mrs. Dalloway – og i 1990’erne følger man New Yorker-kvinden Clarrissa Vaughan, hvis liv på mange måder afspejler handlingen i Woolfs roman. 

Hvad var min oplevelse med romanen?
Med romanen lykkes det Cunningham både at mime Woolfs modernistiske skrivestil med dens tankestrømme og unikke billedsprog, men også at efterligne de temaer, som gør sig gældende i Woolfs romaner, såsom tid og forgængelighed. Handlingen er en smule mørk, men samtidig håbefuld, da den åbner op for den fuldendthed, der kan ligge i enkelte øjeblikke. 

Hvem bør læse romanen?
Pga. bogens mange små referencer tror jeg, at Timerne egner sig bedst, hvis man i forvejen har læst Mrs. Dalloway -  men bogen kan generelt også anbefales til folk, der gerne vil introduceres til Virginia Woolfs verden. 

Udvalgt citat: 
”Der er kun dette til trøst: En time her eller der hvor vores liv, stik mod alle odds og forventninger, forekommer at åbne sig og give os alt hvad vi nogensinde har drømt om selv om alle undtagen børn (og måske selv de) ved at disse timer uundgåeligt vil blive efterfulgt af andre, langt mørkere og vanskeligere. Alligevel elsker vi byen, morgenen; vi håber, mere end noget andet, på mere.” 

Bonus: 
Vil du gerne vide mere om Virginia Woolfs litteratur? Denne korte TED-ed video fra Youtube giver en introduktion til Woolf og hendes forfatterskab, og den svarer på spørgsmålet om, hvorfor hendes bøger er relevante.

Kommentarer

Populære indlæg