Christina har læst: Endgame

Når det er meningen, at det er meningsløst  


Forfatter: Samuel Beckett (1906 – 1989) 
Genre: Skuespil
Opr. udgivelsesår: 1957
Sidetal: 50 sider
Original sprog: Fransk 
Bedømmelse: ✭✭✩✩✩✩

Hvorfor valgte jeg at læse stykket?
Endgame er en del af pensum for mit fag Moderne litteraturhistorie, og stykket indgår i vores forløb om efterkrigslitteratur. 

Hvad handler stykket om?
Handlingen finder sted i et mørkt og bart lokale, hvor Hamm, en mand som både er blind og lam, befinder sig i en rullestol. Hamm assisteres af sin haltende tjener Clov, som han sætter til absurde opgaver såsom at placere hans stol præcis i midten af lokalet. I to store skraldespande langs væggen bor Hamms forældre, som begge er svagelige og uden ben. Det antydes, at der uden for huset er sket en katastrofe, som har udslettet alt liv, men karaktererne er ikke lettede over at have overlevet – tvært imod længes de efter at gøre en ende på det hele. 

Hvordan var min oplevelse med stykket?
Til trods for at dramaet kun er 50 sider langt, synes jeg, at det føltes langvarigt at læse, måske fordi der på handlingsplanet sker meget lidt, og at karakterernes handlinger og samtaler synes meningsløse. Til gengæld har denne mangel på mening også en effekt – man fornemmer tydeligt den eksistentielle meningsløshed, der bredte sig i skyggen af 2. verdenskrig, en meningsløshed som Beckett formidler på en næsten tragikomisk maner. 

Hvem bør læse teaterstykket? 
Endgame er til de, som ikke skræmmes væk af en mørk og absurd fortælling og som foretrækker fortællinger med få ydre elementer, hvor alt fokus er rettet mod dialogen.

Udvalgt citat:
"HAMM: We're not beginning to... to... mean something?
CLOV: Mean something! You and I, mean something! Ah that's a good one!"  

Bonus: 
Endgame er indspillet som film med Michael Gambon og David Thewlis (Dumbledore og Lupin fra Harry Potter) i hovedrollerne. Filmen varer 1 time og 20 minutter og kan ses her på Youtube. 

Kommentarer

Populære indlæg