Marie har læst: Den umoralske


En historie om moralsk forfald og livets mening


Forfatter: André Gide (1869– 1951)
Genre: Roman
Udgivelsesår: 1939
Sidetal: 149 sider
Bedømmelse: 

Hvorfor valgte jeg at læse romanen?
Jeg har længe ville læse noget af André Gide, men desværre er de danske oversættelser af ham gået ud af trykken for flere årtier siden. Derfor er man nødt til at være lidt heldig for at finde en bog af ham enten i et antikvariat eller en genbrug. Den umoralske var den første jeg stødte på og derfor også den jeg endte med at læse.

Hvad handler romanen om?
I romanen møder vi Michel, en respekteret ærkelog, der ikke føler andet end pligten til at arbejde. Han bliver uden følelsesmæssig involvering gift med den yndefulde Maceline. På deres bryllupsrejse sker der noget, der vender op og ned på alt. Michel bliver alvorlig syg og som han bedres ændres hans syn på livet. Hans appetit på livet vokser og han begynder at udvikle teorier om hvordan kultur og anstændighed holder menneskets sande natur i lænker. 

Hvordan var min oplevelse med romanen?
Romanen er utrolig velskrevet og fyldt med små gyldne citater. Psykologisk set er karaktererne komplekse og spændende. Michel er ikke helt til at blive klog på. Bogen efterlader med en tvivl om hvorvidt han måske har levet med en undertrykkelse af sin homoseksualitet, men man bliver aldrig helt sikker. Samtidig er historien fortalt igennem en ven af Michel, som ikke har oplevet begivenhederne, men fået dem mundtlig overleveret af Michel. Måske er noget blevet censureret væk eller fordrejet undervejs, det er ikke til at gennemskue og det gør det ekstra interessant at forsøge som læser.  

Hvem bør læse romanen?
Hvis man synes om Oscar Wildes roman Billedet af Dorian Gray, vil man helt sikkert også synes om Den umoralske. Der flere tanker og karakter opbygninger der går igen. Hovedkarakteren minder om Dorian, mens bogens karakter Ménalque minder om Henry Wotten. Fordærvet i De umoralske når dog ikke samme højder som i Billedet af Dorian Gray, men er mere indirekte. 

Udvalgt citat:
”Af livets tusinde af former kan enhver af os kun lære én at kende”

Bonus:
André Gide vandt nobelprisen i 1947.


Kommentarer

Populære indlæg