Christina har læst: Spillelærerinden


Undertrykt seksualitet og dysfunktionelle forhold 

Forfatter: Elfriede Jelinek (1946-)
Genre: Roman, drama
Oprindelige udgivelsesår: 1983
Sidetal: 273 sider
Originalsprog: Tysk   
Bedømmelse: ✭✭✭✭✩✩



Hvorfor valgte jeg at læse romanen? 
Spillelærerinden er en del af pensum på min kandidat i litteraturvidenskab, hvor vi senere på semesteret skal undersøge romanens karakteristiske brug af billedsprog. 

Hvad handler romanen om? 
Bogen handler om den knap 40-årige østrigske kvinde Erika, der arbejder som klaverlærer og bor sammen med sin dominerende og tyranniske mor. Erika må som et barn lade sig overvåge af sin mor, der samtidig forbyder datteren at have nogen form for romantiske forhold. Erikas undertrykte seksualitet kommer snart til udtryk i form af en fascination af det vulgære og gennem en destruktiv adfærd. Disse indre konflikter når et bristepunkt, da hun indleder et dysfunktionelt forhold til sin unge elev Walter Klemmer. 

Hvad var min oplevelse med romanen? 
Selvom romanens handling er meget dyster, så føles den alligevel til tider munter at læse, og det skyldes i høj grad Jelineks meget opfindesomme og ofte humoristiske brug af billedsprog. Man drages samtidig af den psykologiske dynamik, der er i romanen, hvor psykisk vold og magtspil hele tiden gennemsyrer karakterernes handlinger. Jeg synes dog, at romanen blev meget mørk henimod slutningen, og jeg savnede lidt en følelse af positiv udvikling hos karaktererne. 

Hvem bør læse romanen? 
Spillelærerinden har mange ligheder med filmen Black Swan, så hvis du er til denne form for historier, vil Jelineks roman også være noget for dig. Samtidig skal det siges, at bogen ikke er for sarte sjæle, og at man ikke skal læse den, hvis man regner med en opbyggelig og romantisk fortælling.  

Udvalgt citat: 
”De er lukket inde sammen under en glasklokke, Erika, hendes fine hylstre, hendes mor. Glasklokken åbner sig kun, når nogen udefra tager fat i toppen og løfter den. Erika er et insekt i et stykke rav, tidsløs og uden alder. Erika har ingen historie og skaber ingen historie.”

Bonus:
Romanen blev i 2001 filmatiseret med den franske film Pianisten.Få en kort smagsprøve på filmen i dette klip

Kommentarer

Populære opslag