Litteraturhistorisk top 5: Litterære værker fra middelalderen og renæssancen

De følgende fem værker hører efter min mening til de vigtigste af middelalderen og renæssancens litteratur. Frem til 1600-tallet har litteraturen næsten udelukkende bestået af episke langdigte, skuespil og poesi, men herefter begynder romanen at vinde popularitet som litterær form, og Don Quixote og Oroonoko er eksempler på disse tidlige romaner. Kan du lide at diskutere religion, læse om tragisk kærlighed eller krumme tæer over indbildske helte, så læs videre!Den guddommelige komedie (1320) af Dante Alighieri
Dante agerer selv hovedpersonen i Den guddommelige komedie, hvor han føres gennem efterlivets tre opholdssteder: Helvedet, Purgatoriet og Paradiset. Især bogens første del har haft stor betydning for, hvordan man i eftertidens kultur har fremstillet Helvedet.

Romeo og Julie (1595) af William Shakespeare
Som det populæreste skuespil af verdenshistoriens måske populæreste forfatter behøver Romeo og Julie ikke den store introduktion. Maskebal, balkoner og familiefights danner ramme om denne tragiske fortælling om umulig kærlighed.

Don Quixote (1605) af Miguel de Cervantes
I romanen følger man Alonso Quixano, der efter at have læst alt for mange ridderromancer bilder sig selv ind, at han er en tapper ridder på en farlig færd. Don Quixote beskriver den konflikt, der opstår imellem ideal og virkelighed, og bogen betragtes som den tidligste kanoniserede roman.

Tartuffe (1664) af Moliére
Tartuffe er et komisk teaterstykke om religiøst hykleri. Vi følger ægtemanden og familiefaren, Orgon, der har fået et vaskeægte ”man crush” på sin husgæst, den religiøse Tartuffe, som i virkeligheden er en hykler, der forsøger at forføre Orgons kone.

Oroonoko (1688) af Aphra Behn
Oroonoko er skrevet af den sandsynligvis første professionelle kvindelige forfatter, britiske Aphra Behn, og handler om den afrikanske prins Oroonoko og hans unge kone Imoinda, der tvinges fra hinanden og føres til Sydamerika som slaver.   


Den der kan anbefales
Tartuffe kan klart anbefales. Den er sjov, relativt let at læse og er meget i stil med Holbergs Den politiske kandestøber. Og så er der noget tilfredsstillende ved at læse replikker, der er skrevet i rim!

De der ikke er besværet værd
Den guddommelig komedie og Don Quixote er begge enorme bøger, og jeg har selv kun haft mod på at læse uddrag fra dem. De er altså ikke oplagte ”lystlæsningsbøger”, men kræver en del arbejde og tålmodighed.

Den som jeg godt kunne tænke mig at læse
Shakespeares gammeldags, svære engelsk har længe afholdt mig fra at give mig i kast med hans skuespil, men jeg tror helt sikkert, at Romeo og Julie er et must read, der er anstrengelserne værd.


Af Christina 

Kommentarer

Populære indlæg