Marie har læst: Historie om et ægteskab.

Forfatter:  Geir Gulliksen(1963-)
Genre: Skønlitteratur
Oprindelige udgivelsesår: 2015
Sidetal: 183
Originalsprog: Norsk
Bedømmelse: ✭✭✭✭✭✩

Hvorfor valgte jeg at læse bogen?
Jeg blev interesseret i bogen gennem podcasten “Kærlighed, Penge og Magt.” (Lavet af skønlitteratur på P1) og da det blev annonceret at Geir Gulliksen kom til Bogforum i år, var der ingen tvivl om at jeg ville forsøge at nå at læse den inden.

Hvad handler bogen om?
Som titlen indikerer fortæller bogen historien om et ægteskab. Historiens fortælles i retro-perspektiv, efter ægteskabet er gået i opløsning. Det er den tidligere ægtemand Jon der har ordet, men det er hans store projekt at fortælle historien fra Timmy, den fraskilte kones, perspektiv. Det er ham der er blevet forladt til fordel fra en anden og nu forsøger han at forstå hvorfor det gik galt.

Hvad var min opfattelse af bogen?
Bogen kom virkelig under huden på mig og jeg havde flere gange lyst til at kyle den ud af hænderne i frustration over hovedkarakteren Jon. Frustrationen var af en sådan slags, som kun opstår, når man sidder med en forbandet god bog i hånden, som virkelig rør ved nogle ting dybt inde. For hvad er kærlighed egentlig? Hvad har den med magtforhold af gøre? Vores opfattelse af kønsroller? Eller blot frygten for at være alene? Hvordan elsker man bedst et andet menneske? Dette var nogle af de mange spørgsmål romanen satte i gang

Hvem bør læse bogen?
Folk der er interesseret i temaer omkring kærlighed, parforhold, identitet, magt.  feminisme og folk der nyder en sproglig virkelig velkomponeret bog.

Citat: “Jeg ville dele mig selv med hende, jeg ville væk fra mig selv, jeg kunne ikke tage ansvar for alt i mig selv, ikke alene.”

Bonus: Geir Gulliksen var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2015, samme år som Historien om et ægteskab blev udgivet. Roman blev for alvor kendt, da Geir Gulliksen ekskone skrev en kronik om at hun kunne genkende sig selv i romanen og følte sig kidnappet.
Kommentarer

Populære indlæg